respect-logo

pod záštitou Karla Schwarzenberga

Sobota 21. 6.
The Skatalites [Jamaica]
Gnawa Impulse [Morocco/Germany]
Amsterdam Klezmer Band [Holland]
Gnawa Halwa [Morocco]
Neděle 22. 6.
Achanak [India/England]
Poza [Ukraine/Holland]
Mahala Rai Banda [Romania]
 
Misto konání:
21 a 22. 6. od 15,00
Ostrov Štvanice PRAHA

Ceny vstupenek v předprodeji:
do 20. 5.

dvoudenní vstupenka: 380,-
vstupenka 21. 6.: 340,-
vstupenka 22. 6.: 210,-

od 20. 5.

dvoudenní vstupenka: 450,-
vstupenka 21. 6.: 380,-
vstupenka 22. 6.: 250,-

Předprodej:

Ticketpro
Ticketportál
English
POŘADATELÉ PARTNEŘI VIDEO PŘIPRAVUJEME ODKAZY KONTAKT

Gnawa Halwa

Všichni čtyři členové se narodili v Marrakeši a patří ke spirituálnímu bratrstvu Gnawa. Účastnili se dnes už klasické nahrávky hudebních rituálů Night Spirit Masters, která vznikla v roce 1990 v Marrakeši pod vedením producentů Billa Laswella a Richarda Horowitze. Později spolupracovali s Randy Westonem, Gnawa Diffusion, a tvoří část sestavy Gnawa Impulse. I když v současné době fungují jako profesionální hráči na světových turné, svoji domovskou základnu mají stále v Marrakeši.

Hudba Gnawů představuje paralelu amerického blues. V obou případech se jedná o hudbu černošských otroků; Gnawowé jsou původem z Mali, odkud je maročtí otrokáři, zpravidla ještě v dětském věku, převáželi přes Saharu. "Zavázali nás do pytlů, přivázali k velbloudům, prodávali nás na trhu s vlnou, kéž jim Bůh odpustí," zpívají dodnes Gnawové na svých rituálech. Až do roku 1912 se otroci skutečně prodávali na trhu, který dodnes stojí v centru Marrakeše (dnes se tam prodávají koberce). Tvrdí se, že právě arabský model otrokářského obchodu inspiroval Evropany, kteří pak v mnohem větších kvantech převáželi černochy přes Atlantik.

V jazyce marockých Berberů znamená gnawa černý muž. I když Gnawové v Maroku přijali islám, propašovali do něj elementy svých původních, animistických náboženství. Ostatní Marokánci na Gnawy dodnes pohlížejí se směsí nadřazenosti a fascinace. Hudba z Mali, kterou s sebou Gnawové do Maroka přivezli, je plná záhad a kouzel: teskně naříkavý zpěv, hřmotný rytmus masivních kovových kastanět a především baskytaře podobný zvuk sintiru jsou základem celonočních obřadů lila, jejichž zlatým hřebem, který nastává pozdě nad ránem, je vymítání duchů. Zpěvné melodie Gnawů obsahují blue notes, podobně jako americké blues.

Rituál lila se skládá z několika částí: nejprve se hráči pomalu rozehřívají a zpočátku dokonce hrají bez kovových chřestidel karkabus, která později dodávají jejich rytmu hypnotickou sílu. V druhé části hudebníci přitvrdí a dávají signály duchům, kterým nabízejí oběti: mléko a datle. Tehdy se zpravidla objeví i první případy transu; vedoucí rituálu - aby dokázal moc přivolávaných duchů - chodí bez jakékoli újmy po žhavém uhlí anebo si zabodává nože do břicha. Třetí a nejposvátnější část rituálu obsahuje hudební "suity", z nichž každá je zaměřena na určitou barvu a určitého ducha. Hudba, vůně kadila, barva oblečení - to vše spolu musí v každé suitě ladit. Účastníci, jimž se podařilo úspěšně vstoupit do transu, v této chvíli buď posilují své spojení s příslušným duchem, anebo jej naopak vyzvou k odchodu. Profesorka Lucy Duranová z Londýna popisuje situaci: "Jedna žena se vztyčí, kolem čela má volně uvázaný červený šátek. To je ten rudý duch, ze všech nejobávanější, který ji ovládl. Žena vykonává trhavé pohyby, jako by ji řídil někdo zvenčí. To je ta léčebná část obřadu. Vedoucí seance na ni volá, aby ducha nechala odejít. Brzy bude opět zdravá a volná."

Významné koncerty:
Montreux Jazz Festival, Švýcarsko
Institut du Monde Arabe, Paříž
New Morning, Paříž
UFA Fabrik, Berlín
Africa Festival, Würzburg,
Amsterdam, Den Haag, Madrid, Zagreb, Palermo.

CD
Gnawa night Spirit Masters (kompilace Billa Laswella) / Island
Rhabaouine / Blanca Li Records

Internet
www.cross-culture-music.de

Hudební ukázky:
Gnawi Baba Mimoun
Fola Folameriza
Ralim Bara Mski

realaudio

Obrázek ke stažení:

  Gnawa Halwa
160x104 mm
300 dpi
(480 K)

<< zpět