Sobota, 15.6.2002
Xistra
Cubanísimo
Alaap
Muzykanci
Zuco 103
 
Neděle, 16.6.2002
Besh o´droM
Baul Bishwa + Senses
Mahmoud Jahan & Bushehr Ensemble
Ľudová hudba Júliusa "Šuko" Bartoša
 
 
misto: Louka za jízdárnou Pražského Hradu
 
vstupenky: 1 den 380 Kč, 2 dny 560 Kč
 
Předprodej: Ticketpro
 
jak se tam dostat: Vchod z Jelení ulice, tramvajová linka 22/23, parkování: Pohořelec, Prašný most
Manu Chao Odkazy Tisk Partneři Extra
Muzykanci  

Zatímco muzikál Balada pro Banditu je parafrází na karpatský folkór, Muzykanci tamní hudbu skutečně hrají. Své písničky čerpají z izolovaných karpatských samot a z židovských, slovanských i romských tradic.

Pro řadu evropských posluchačů zůstává tím nejexotičtějším stylem hudba z jejich vlastního kontinentu. Výrazný podíl na tom mají bouřlivé dějiny 20. století: historické regiony jako Bukovina, Sedmihradsko nebo Halič zmizely z politických map - a spolu s nimi vyprchaly vzpomínky na lokální kulturu.

Bohatým zdrojem dosud nezmapovaných stylů jsou horské samoty na jihozápadě Polska. Muzykanci pocházejí z Krakova, ale své písničky čerpají i z Ukrajiny, Slovenska i Moldávie. Čtyřčlennou sestavu tvoří dva manželské páry, během své šestileté existence získala skupina na domácí půdě pěknou řádku ocenění - ale zahraniční publikum její umění teprve objevuje.
V sestavě převládají tradiční akustické nástroje: dudy, housle, akordeon, perkuse, niněra. Největším překvapením je ale repertoár, i velmi decentní práce s rytmy a výrazem. Některé z písní jsou v Čechách dobře známé a jejich místní varianty byste našli v Sušilově sbírce. Velmi zajímavé je srovnat přístup folkařů v obou zemích - těm českým zatím chybí jemná hravost i rytmická preciznost, v níž mají polské skupiny naopak velký náskok.

Sestava
Jacek Halas - zpěv, akordeon, niněra, píšťaly, basa
Alicja Halas - polské bubny
Joanna Slowinska - zpěv, housle
Jan Slowinski - zpěv, housle, basa

Diskografie: Muzykanci / Ed. Jan Slowinski 1999