Sobota, 15.6.2002
Xistra
Cubanísimo
Alaap
Muzykanci
Zuco 103
 
Neděle, 16.6.2002
Besh o´droM
Baul Bishwa + Senses
Mahmoud Jahan & Bushehr Ensemble
Bartošovci
 
 
misto: Louka za jízdárnou Pražského Hradu
 
vstupenky: 1 den 380 Kč, 2 dny 560 Kč
 
Předprodej: Ticketpro
 
jak se tam dostat: Vchod z Jelení ulice, tramvajová linka 22/23, parkování: Pohořelec, Prašný most
Manu Chao Odkazy Tisk Partneři Extra Archiv
Mahmoud Jahan & Bandar-neshinan Bushehr Ensemble (Irán)

Na pobřeží Perského zálivu se prolíná arabský hudební živel s perským. Inspiraci odtud čerpají iránští hitmakeři - ale za původní, drsnou hudbu z iránského Jihu neexistuje náhražka. Mahmoud Jahan zpívá neučesané a hypnotické jižanské songy už dvacet let

Irán, či přesněji starověká Persie, je pravlastí hudebních nástrojů, z nichž mnohé převzaly Evropané. Od původně perských nástrojů je odvozen indický sitar, stejně jako evropské housle, flétna či cimbál. Irán se může chlubit dlouhou tradicí vážné hudby i náboženských rituálů "sufi".

Vzhledem ke značné rozloze se v Iránu setkáváme s řadou regionálních odlišností. Jižní hranici země tvoří vody Perského zálivu. Zdejší styly jsou na rozdíl od vnitrozemí výrazně ovlivněny arabskou hudbu a díky svižnému tempu a výrazným melodiím jsou žádané i na severu. Z jižní oblasti Bandari vydatně čerpá iránský pop: před třiceti lety tu vznikl dnes už klasický hit zpěváka Aghassiho, v době nedávné odtud přišla taneční nahrávka "Dokhtar Ahvazi".

I když jižanská hudba je dnes zcela běžná v iránských velkoměstech i na svatebních oslavách, původní styl Bandari, jaký byste zaslechli na venkově íránského kraje Bushehr, zní přece jen odlišně. Syrová a hlasitá hudba místních kapel se výrazně odlišuje od učesaného popu, jaký se hraje na svatbách v Teheránu.

K předním osobnostem tohoto drsného jižanského stylu patří už dvacet let zpěvák Mahmoud Jahan. Hudbě jeho kapely Bandar-neshinan Bushehr Ensemble dodává barvu dvojitá píšťala, jejíž pronikavý zvuk, hypnotický rytmus a krkolomné melodické linky připomínají balkánské dudy.

Diskografie:

Bandar-neshinan
Pasin-e-Bandar
Salam Ey Nakhoda

Internet